A néni nem leprás, csak vitiligos!


Ma van a Nemzetközi Vitiligo Nap, így úgy döntöttem sok év bújkálás után, itt az ideje, hogy kiálljak, és elmondjam, mik azok a fehér foltok a lelkemen!

 Michael Jackson sztoriját mindenki ismeri. Ő volt az a híresség, aki feketeként kezdte, mégis fehérként temették el. Sokan találgatták, hogy vajon mi vezetett ahhoz, hogy korunk legnagyobbja, a pop királya miért változtatta meg a bőr színét. Azt már csak kevesen tudják, hogy a király, egy akkor még ritka bőrbetegségben szenvedett, amit vitiligonak neveznek. A vitiligo egy olyan fajta pigmenthiány, amely fehér foltokat eredményez a bőrön.

Az Isten által kiválasztottaknak nagyon eldugott helyen van, vagy annyira pici csupán, hogy alig látható. Azoknak viszont, akik a kevésbé szerencsések közé tartoznak, - mint mondjuk én, - elborítják az egész testét, de legalább az arcukat biztosan.

A vitiligo az elmúlt pár évben egyre több és több embert érint. Az izgalmas az egészben, hogy az orvosok nem jönnek rá, mi okozza, és éppen ebből kifolyólag ellenszere sincsen. Felületi kezelést tudunk alkalmazni, ami a lányoknál általában alapozó, a fúknál pedig a színezett napvédő (ami igazából ugyanaz, mint az alapozó, de ez jobban hangzik a férfiúi önbecsülésük mellé.)

Vitiligosnak lenni, nem hogy nem könnyű, hanem rohadt nehéz. Az emberek, ha smink nélkül megyek utcára azt kérdezgetik, hogy jól vagyok-e , mert olyan sápadt vagyok. 
Igazából úgy nézek ki olyankor, mint egy inverz panda. Két nagy fehér folt éktelenkedik a két szemem körül. A kezeimen elvétve kisebbek. Tehát pont olyan pöttyös vagyok, mint egy tehén. Így tudnám jellemezni a bőröm. De nagyon szeretem.

És ezért fáj nagyon, amikor egy vadidegen undorodva, vagy akár félve tekint rájuk.
Egyik alkalommal, amikor hazafelé tartottam az áldott jó Mávval, egy anyuka egy három éves forma kislánnyal nyitotta ki a kabin ajtaját. Anyuka ránézett a kezemre, és közölte a kislánnyal, - akinek viszont végtelenül szimpatikus lehettem, ugyanis teleszájjal mosolygott rám, - hogy inkább üljenek máshova, „még elkapsz tőle valamit”.

Azt már az autista kisfiú esete óta tudjuk, hogy emberek gyarlók, és szörnyűek, semmi elfogadás nincs bennük. De hogy embereket valami olyasmi miatt megbélyegezni, ami már eleve megbélyegzi őket, szerintem undorító. Mert az elfogadás mindenkinek jár, és a teljes élethez mindenkinek joga van!
Így arra kérek minden Vitiligost, igyekezzen eltekinteni ezektől, és viselje büszkén a pöttyeit! A többieket, pedig arra, legyenek elfogadóak a mássággal, legyen az bármilyen.

Mert a másság, igenis szexis!

Kosztercsi


A képet Szabó-Thalmeiner Dóra készítette.

Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

Prosti pingvinek és társaik