Magyar érettségi 2017

Úgy döntöttem félreteszek minden félelmemet, és idén igenis belevágok, és majd én jól odareflektálok az OH-nak, meg az érettséginek. Elnézést kérek mindenkitől, aki esetleg ezt választotta, és ezekkel a soraimmal a lelkébe tiprok. Sorry, but not sorry!



Kovács Eszter Csilla

Érvelés 

                    Egy amerikai kutató szerint a humor az emberek közötti versengés, rivalizálás egy játékos formája, amelynek eredményeként mindig van győztes és vesztes. Az elmélet szerint ez nem csupán akkor igaz, ha a humor eszközeivel fogalmazzuk meg véleményünket vagy ítéletünket egy vitában, hanem még akkor is, amikor például egy társaságban komikus történeteket mesélünk. A kutatás szerint ekkor a versengés célja az, hogy eldőljön, ki a legviccesebb, ki tudja a legszellemesebb történetet mesélni.
        Tisjlár Roland: A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban.
         Forrás: Doktori értekezés. Pécs, 2011., 20. http://pszichologia.pte.hu/sites/pszichologia.pte.hu/files/files/files/dok/disszert/d-2011-tisljar_roland.pdf


Ön szerint a humor valóban főként a versengés, a rivalizálás, a kontroll eszköze az emberi viselkedésben? Kifejtésében fogalmazzon meg személyes élményt, tapasztalatot, valamint utaljon a felvezető szöveg megállapításaira is! 3-5, egymástól jól elkülöníthető érvet mérlegelő szövegében fogalmazza meg álláspontját! 

         A humor az életünk alapvető része. Egy olyan dolog, amelynek hiányában könnyebben állsz odébb egy kapcsolatból, egy melóból, vagy egy bármilyen helyről. Mert elengedhetetlen. Az életünk magja.

         Barátságok, szerelmek alapja. És mint ilyen, hogyan lehetne a rivalizálás tárgya? Azért szeretném megnevettetni a kedvesem, mert versengek vele? Azért, poénkodok a spanommal, hogy lenyomjam őt? Hogy fölé kerekedjek? Hogy én legyek a menőbb, azáltal, hogy ő nevet?

         Nyilván van egy olyan része a dolognak, amikor baráti társaság tagjai egymásra licitálva viccelnek, talán valaki kárára, de abban sem a rossz indulat, csak a szórakozás dominál. 2 héttel ezelőtt, a slam elődöntő után, a kis társaságommal, akik minden ilyen helyzetben támogatnak, elmentünk beülni a kedvenc helyünkre, hogy néhány pohár mellett megünnepeljük a továbbjutásomat. Az este elején kijelentette a kedvenc melegem, hogy céljául tűzte ki, hogy felszedi az egyik barátunkat. Nyilván tudtuk, hogy hecc az egész, de azért adtuk alá a lovat, és mi is oda-oda szúrtunk egy-egy olyan poént, ami a csábítás továbbgördítéséhez volt szükséges. Húzás, tolás, kicsi, nagy, nálam, nálad, minden szóba került. És nevettünk. Felhőtlenül. És egy percig sem járt egyikőnk fejében sem az, hogy én jobb akarok lenni nála, ezért viccelek. Vagy hogy én akarok irányítani, ezért mondok egy poént. Egyetlen egy percig sem. Mert a barátságok, és a humor kéz a kézben járnak. Ha nem, akkor az egy rossz barátság. Akkor az nem jó alapokon áll. Abban sosem lesz igazi felhőtlenség.

         Mert a humor erre képes. Erőt adni, ha lent vagyunk, felemelni, továbbvinni, többet adni, összerakni, elengedni. Köze nincsen semmilyen versengéshez. Vagy ha mégis, ott már régen baj van!



A kép forrása: freepik.com

Amúgy követsz már Instagramon? Ott olyan tartalmakat találsz, amiket csak a legjobb barátaimmal osztok meg! Szóval, leszel a barátom? 👇


Na és Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapi gondolataimat, zenéimet, és az agymenéseimet. 👇



Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

Prosti pingvinek és társaik