KEDDvelem - @irjlemindent

A KEDDvelem - most már remélem mondhatom - egy bevett formula. 10 kérdés, és egy olyan inspiráló ember, akinek gondolatai, szavai, tevékenysége, és online jelenléte, mondjuk úgy megér egy misét. Olyan emberek, akikre érdemes figyelni. 
Az élet számos területéről jönnek, de egy közös bennük: csodálatosak. 

Itt is az eheti vendégem: egy tollforgató, aki iránt sosem fogott el az irigység, csak a végtelen #wmnpwr! Hölgyeim és Uraim: @irjlemindent, vagyis Balázsi Patrícia. 


  1. Miért az írjlemindent?

Nekem az írjlemindent abból jött, hogy nagyon sokan úgy hiszik kritikusnak születtek, és behatárolhatják kinek az írása elég jó ahhoz, hogy versnek nevezzük, és hogyha nem verset vagy prózát írsz, és ha nem tökéletesen, és ha nem olyan régies költő stílusban, akkor ne is írjál, és ne is nevezd magad semminek. Dobd ki az összes tollad, add el az asztalod és keress másik művészeti ágat. Na nekem ez nem megy. Írj le mindent, amit érzel, amit látsz, amit gondolsz, ami vagy, anélkül, hogy bárki megmondaná, hogy jó az vagy sem, és hogy minek nevezd. Ezzel több teret “követelek” a generációnknak, olyanoknak, mint én, olyanoknak, akik azt csinálják, amit szeretnek.

  1. Hogyan jött a könyvkiadás ötlete?

A könyvkiadás az egyfajta bizonyítási mérceként valósult meg számomra, és abból született, hogy szerettem volna, ha lenne a világon egy olyan kötet, amiben az szerepel, amit annyi ember nemhogy nem támogatott, de lehurrogott, vagyis az én írásaim. Ebből volt családtag, pályázati zsűrik meg a maradék. Többek közt miattuk lett egy kötet, különben lehet örökre az Instagramon maradnának ezek a szösszenetek, vagy ameddig csak lehet a fejemben.

  1. Miért érezted úgy, hogy beszélned kell ennek a részleteiről?

Fontosnak találom, mert sokan el se tudják képzelni, mennyire nehéz és drága könyvet kiadni. Sokkal könnyebb pályázati nyereménnyel kiadni egyet persze, de erre nem mindenki vár, és még az sem jelentené azt, hogy semmit nem kell csinálni. Sokat kell szenvedni a tördeléssel, az illusztrációkkal, a borítóval, elérhető és legálisan használható betűtípussal és annak méretével és még sorolhatnám. Lehet erről kellene könyvet írnom annyira hosszú a lista. Annak reményében, hogy ezeket az információkat megosztottam az oldalamon, sokan jobban fel tudnak rá készülni.



  1. Említetted ebben a könyvkiadós videóban, és posztoltad többször is, hogy gyerekkönyvet akarsz írni. Miért?

A gyerekkönyvek kötetlenek, nincsen meg ez a nyomasztó teher ebből a kategorizálásból, amibe bele kell sorolnod az irományod. Számomra sokkal több helyet ad a szürrealitásnak, a lehetőségeknek és a variációknak. Ameddig a kreativitás létezik, mesék mindig lesznek. Ezekbe szeretném gondosan, de nem túl megterhelően belevinni a fontos témákat, hogy már fiatal korban olyanok is természetes dolognak tűnjenek, amikre mi még csak most szokunk át. Biztos lesz környezetvédelem, és szociabilitás a témák között, amikhez pár mesét már meg is írtam.

  1. Milyen érzés volt, „megszerezni” a tízezredik követőt instán? Változott valami?

Nagyon jó és fura volt. Fel se fogtam, hogy ennyien itt vannak velem, de azóta rájöttem, hogy elérni számokat jóval könnyebb, mint megtartani őket. Ami változott az a stressz és a félelem a kövér tízes alá csökkenéstől, hiszen mit is jelenthet? Talán süllyed az oldal? Vagy talán unalmas, nem hasznos, nem elég rendezett, stb. Megtartani egy oldal szintjét úgy, hogy a saját életed se essen szét, főleg Covid alatt elég nagy kihívás, amit nem mindenki vesz figyelembe, mielőtt rányom a kikövetés gombra. Viszont pozitív oldala is van, ami az, hogy a követők mindig cserélődnek és több vélemény és beszélgetés keletkezik, akik megmaradnak az oldalon, azokkal még szorosabb kapcsolat.


  1. Ki a kedvenc előadód? Melyik a kedvenc számod, vagy van olyan, amit írás közben hallgatsz?

Ha azt mondom fogalmam sincs, az mennyire ciki? Nem tudom... mint a vaddisznó, mindenevő vagyok, és egyszerre több dal áll hozzám közel. Vannak műfajok persze, amik messze állnak tőlem, mégis egyes napokon azokon élek. Szerintem 100%-ban kedvtől függ, viszont annyi biztos, hogy írás közben nem hallgatok zenét. Amilyen ügyes vagyok, tuti a zene szövegét írnám bele, aztán amikor visszaolvasom, elhiszem mekkora zseni vagyok. Viszont az esőt, az utcát, a madarakat, vagy bármit, ami kicsit is hangot ad ki magából, szívesen hallgatom, mert nyugtató és inspiráló hatással vannak rám.

  1. Mi a cél? Mik az álom élet összetevői?

Az álom élet összetevői a folyamatos alkotás, bármilyen téren is teljesedjen az ki.
A közeljövőben szeretném a kerámiát és az irományaimat összekapcsolni, majd esetleg bele vinni a lakberendezésbe és a dizájnba mindkettőt. Mindenképp szeretném, ha a gyerekeimnek én magam írnék mesekönyvet, de ami a legfontosabb számomra az az, hogy folyton lássak valami újat és szépet, amire az ember alkotta művészet és a természet tökéletes.

  1. Nemrég indítottál live sorozatot az Instagramon tabu témákról. Hogy látod, fogékonyak rá az emberek? 

Szerencsés vagyok, hogy ilyen követőim vannak, mert nagyon érdekli őket, és elképesztő aktívak live közben és után is. Sokan lementik, gondolom azért, hogy valamit majd visszanézhessenek belőle vagy lejegyezzék az adott témára írt tippeket, véleményeket. Ezért hálás is vagyok, mert nekem is segít az érzékeny, vagy nem nagyon beszélt témákat feldolgozni. Nagyon szeretem ezt a generációt, mert minden hibánk ellenére, sokkal nyitottabbak és empatikusabbak vagyunk egymással szemben.


  1. Mik azok a témák, amiket még mindenképp érinteni akarsz?

Biztos lesz LMBTQ, gondolkodom azon, hogy vajon mennyire hozzam be a rasszizmust, mert az egy igen erős téma, és elég sok vitát indíthat, amit mindenképp el szeretnék kerülni. Szeretnék továbbá még sok női témát felhozni, ha nem is azért, hogy tanuljanak belőle a férfiak, de azért, hogy ne érezze egyedül magát egy nő sem, főleg ne a követőim.

  1. Látsz arra esélyt, hogy estélyeket, képzéseket tartasz író palántáknak, mondjuk az elkövetkező 5 évben?

Képzés azoknak kell, akiknek meg kell tanulniuk valamit, ami iránt érdeklődnek. Az írást nem lehet megtanítani és erre kell rájönni sok embernek. Olyan képzést, hogy hogyan jöjjön rá valaki arra, hogy mit szeret csinálni, vagy miben jó, esetleg motiválni őt, hogy bármilyen nyomás, és külső elvárás nélkül neki lásson akár egy könyvkiadásnak, vagy akár egy olyan közösségi oldalnak, mint az enyém, simán! Én most is ösztönzök mindenkit arra, hogy csak írjon, és ne foglalkozzon az elvárásokkal! Nagyon sokan csináltak így új Instagram fiókot, és jelöltek meg az első bejegyzésükben, és ez egy leírhatatlan érzés.

 


Patti könyvéről én is írtam ajánlót az Instagram oldalamon. Azt ITT nézheted meg. 

A korábbi KEDDvelem cikkek pedig ITT elérhetőek. 


Kosztercsi

A képek magánarchívumból valók!

Amúgy követsz már Instagramon? Ott olyan tartalmakat találsz, amiket csak a legjobb barátaimmal osztok meg! Szóval, leszel a barátom? 👇


Na és Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapi gondolataimat, zenéimet, és az agymenéseimet. 👇



Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

"Hé! Nem azt a lányt húztad jobbra Tinderen?"