A stresszmentes advent 5+1 lépése

Azt mindannyian tudjuk, hogy ez a karácsony más lesz, mint az előző években. Ugyan még nem ismerjük mennyire lesznek szigorúak a korlátozások, azt mind sejtjük, hogy nem lesz ugyanaz minden, még akkor sem, ha esetleg a gyülekezési tilalom, vagy a kijárási korlátozás enyhülne. 

Hiszen nem szívesen megyünk a Nagyihoz vidékre egy nagyvárosból, vagy az öreg szívbeteg nagybácsihoz. 

Úgy gondolom az advent amúgy is elég stresszes időszak, ha azzá tesszük, most pedig a körülmények is elég mostohák, de hát abból főzünk, ami a konyhában van! 

Úgyhogy ebben a cikkben összeszedtem 5+1 tippet, amit én is gyakorlok, és szerintem nektek is beválhat!



Fenyőfa, menü, csillagszóró, ajándékok, képeslapok, online köszöntés, maszkban, 1,5 méterre. 

Sok mindenre kell gondolni idén! Így azt javaslom tervezd meg, mint egy projektet:

Legyen benne, hogy mikor és honnan szerzitek be a fenyő. Hogy mit fogtok enni, hányan, ahhoz milyen alapanyag kell, van-e érzékeny a családban, jönnek-e vendégek, és ha igen ők mit fognak enni és inni, és így tovább. Most nem lehet spontánnak lenni, bármennyire is szeretjük. 

Készítsetek egy füzetbe részletes, időpontokkal és feladat megjelölésekkel ellátott teendő listát. 

Fontos, hogy legyen benne, hogy mikor hívjátok fel azokat a rokonokat, akik nem ünnepelhetnek veletek, és nem árt, ha nekik is szóltok előre! 


Legyen ez az, hogy süteményt sütsz a helyi Öregek otthonának, szociális intézménynek, vagy hogy ruhákat adományozol. Hogy te vásárolsz be az idős szomszédaid helyett (még akkor is, ha csak házhoz szállítással), vagy hogy gondolsz a madarakra is, és madáreleséget szórsz a konyhaablakba. Vagy viszel egy szaloncukrot a gyakran látogatott bolt pénztárosának. Valami, ami amellett, hogy az ajándékozottat boldoggá teszi, téged is megmelenget.

Hidd el, sokkal jobban fogod magad érezni utána. 


Az ajándékok csomagolása mindig a Szentesti csengetés előtti fél órára marad? 

Most csináld meg, ahogy megérkezik, vagy megveszed rögtön. Vagy zárd magadra a szoba ajtót azzal, hogy most szükséged van fél óra magányra! A bevásárlást, ha esetleg házhoz szállítással intézed se hagyd az utolsó pillanatra, mert utána bosszankodhatsz, hogy nem ért oda időben a vaj a mézeskalácshoz, vagy hogy hogyan lesz így kész a halászlé, ha a ponty még a Tiszában úszkál. 

Itt még egyszer leírom, hogy a lista arra is jó, hogy a halogatást segítsen elkerülni! 


Ülj le, és gondold végig, mi az, ami minden évben kimarad. 

Legyen az a csillagszóró, amihez kell egy gyújtó, és a vizes bögre. 

Vagy az égősor pót égőjének megvétele. 

Vagy a nagynéni ajándéka, akinek minden évben már csak januárban vesztek ajándékot. Most írd össze ezeket, és szerezd be, készítsd össze előre, hogy a "hajrában" már ne ezzel kelljen foglalkozni.

P.s.: Keresd elő még ma a fenyőtalpat, és vegyél már holnap szaloncukor-akasztót, hogy erre már ne legyen gondod! 


Minden évben ugyanaz a menü? 

5 éve nem fogytál ki ugyanabból a csomagolópapírból? 

Ideje újítani! 

A menü talán mindegy is, ha végre együtt és egészségben lehet a család. A csomagolópapír pedig ha elfogyott tökéletesen helyettesíthető újságpapírral, vagy az óriás tervező papírral (tudod az a nagy barna). Mi a családban évek óta adjuk körbe az ajándéktáskákat, és bizony az sem ritka, hogy a csomagolópapír is körbejár. Egyszerűen egy karácsonyi csipesszel rátesszük az ajándékkísérő kártyát, és voilá! Egy papír évekig jó! 


December 20. és január 5. között ne gondolj a kalóriákra! 

Nincsenek, és kész! 

Majd ráérsz az új évben újra sanyargatni magad! Nem azt mondom, hogy edd meg a házat, lehet tudatosan is karácsonyozni, de ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha megettél egy mézeskalácsot, vagy megittál még egy pohár bort! Ez az egész év arra tanított minket, hogy nagyon oda kell figyelnünk magunkra. A testünk üzeneteire, a lelkünk egészségére. És mi lehet egészségesebb, mint karácsonykor együtt (l)enni azokkal, akiket szeretünk? 


Úgy gondolom - amúgy is, de idén pláne -, hogy nem a tökéletességtől lesz az ünnep olyan meghitt. Hanem attól, hogy együtt vagyunk. Hogy nevetünk. Hogy kellemes zenéket hallgatunk, hogy jókat eszünk, és szeretjük egymást. 

Tudom, hogy ebben az évben lesznek olyanok, akik először töltik külön a karácsonyt a szeretteiktől a helyzet miatt. Nekik én küldök egy óriási, meleg ölelést, és azt kívánom, hogy ezt az évet túlélve, már csak a jó dolgokra tudjunk emlékezni! 

Kosztercsi



Míg a bejegyzést írtam ez szólt: 🎵🎵🎵🎵


Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapi gondolataimat, zenéimet, és az agymenéseimet 👇







Instagramon pedig olyan tartalmakat találsz, amiket csak a legnagyobb barátaimmal osztok meg! Szóval, leszel a barátom? 👇


A kép forrása: freepik.com 

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

"Hé! Nem azt a lányt húztad jobbra Tinderen?"