10+1 tipp, hogy túléld a vizsgaidősuck-ot

Mind ismerjük. Félévente egyszer előugrik a szekrény mögül, és jól ránk ijeszt. Ő a vizsgaidősuck.
Nekem most egy kicsit lazább lett, annál több a plusz dolgom, de így most négy év után először van időm arra, hogy megosszak veletek néhány túlélő tippet. Nálam beváltak, de természetesen minden ember függő. Azért próbáljatok ki, egy-kettőt!

I. Kávé helyett tea

Amikor már abban az állapotban járunk, hogy a szemünket alig bírjuk nyitva tartani, de még több száz oldal, és több óra tanulás áll előttünk, akkor ideje az energia tuningnak. A hiedelemmel ellentétben sokkal jobb hatása van, ha kávé vagy energiaital helyett zöld teát választasz. Az élénkítő hatása nem fúj ki potom egy óra alatt, és a szervezeted is küldd majd egy nagy "Halleluját", hogy természetes koffeinnel tuningoltad.

II. Szellőztess!

Vannak pillanatok, amikor azt érzed, hiába olvasod el tizenötödjére az adott anyagot, egyszerűen nem megy a fejedbe. Ismered a szavakat, érted mit akar mondani, de semmi. Az állott levegő karámba szorítja a gondolataidat. Így javasolt félóránként-óránként kiszellőztetni, alaposan. A friss levegőtől, te is frissebb leszel!

III. Tombolj!

Igen. Jól olvasod. Ha már a tököd is tele van az egésszel, akkor állj fel az asztaltól, vedd full hangerőre az egyik kedvenc zúzós dalod (akár fülesen is), és hadd szóljon! Légy a klipben, ugrálj az ágyon, szaladgálj körbe a szobában. Vezess le minden olyan energiát, amire nincs szükséged. Amellett, hogy tele leszel energiával, még a kedved is jobb lesz.

IV. Post-itek! Post-itek mindenhol!

Gyakran alkalmaztam azt a módszert, hogyha sok fogalom, név, évszám várt rám a vizsgában post-itekre kiírtam, és teleragasztgattam vele szó szerint mindent. Tükrök, villanykapcsolók, zuhanyzó, WC fedél, hűtőszekrény, tejes doboz. És ahányszor ezeket használtam mindig újra és újra átismételtem a tartalmát.


V. Pozitív megerősítések a szoba minden szegletében

A másik, amit még így ki lehet posztolni, az egy-két pozitív megerősítés. Olyanok mint: "Ügyes vagyok!" "Menni fog!" "Átmegyek!" "Mindent tudok!" "Jót húzok!". Butaságnak tűnhet, de ha ezek néznek farkasszemet velünk mindenhol, egy idő után igenis el fogjuk hinni ezeket az üzeneteket. 


VI. Nasi helyett zöldség

Mindannyian ismerjük azt, amikor hajnali kettőkor ránk tör egy érzés, hogy kéne enni valamit. De nem valami tartalmasat, csak egy kis chipset, egy kis csokit, vagy valami ilyesmit. Ez amellett, hogy lejjebb építi a kis agytekervényeinket, a fenekünknek sem tesz jót. Mivel ilyenkor többet ülünk, minthogy az edzőtermi gépeken izzadunk, így tegyünk jót magunknak, és az ilyen-olyan nasik helyett válasszunk zöldséget, gyümölcsöt. A mandarin, a répa, az alma mind-mind jó választás ilyenkor. Az agyad újra felpörög, és a szervezeted megköszöni neked, hogy nem teszed tönkre. 


VII. Sok víz, a cukros löttyök helyett!

A víz, amellett, hogy elengedhetetlen része az életünknek, a legjobb folyadék, ami történhet velünk. Így a kólák, teák, "gyümölcslevek" helyett válasszunk inkább vizet.


VIII. Rakj rendet!

Örök szabály, hogy ha rend van körülötted, rend van benned. Ha az asztalod dugig van ilyen-olyan kis mütyürkékkel, buli karszalagokkal, üres piás üvegekkel, cigis dobozokkal, akkor a figyelmed is ennyire szétszórt lesz. Így a tanulási folyamat előtt, egy röpke 5 perces takarítást iktass be. Készíts ki mindent, amire szükséged lehet, és tüntess el minden olyat, ami elterelné a figyelmedet.



IX. Mozogj!

Egész nyugodtan közbe lehet iktatni a szellőztetős szünetek alatt egy kis fej körzést, néhány vállkörzést, esetleg keresztező mozgásokat. Bizonyított tény, hogy a keresztező mozgás összehangolja a két agyféltekét, így serkentve a fogékonyságra, és az összepontosításra.


X. Nincs facebook!

A kék ördög mindig, mindenhol ott van. De te legyél keményebb, és tedd félre. Ha laptopon tanulsz jelentkezz ki, és zárd be, és ne ámítsd magad olyasmivel, hogy "csak megnézem mit raktak ki erről a csoportba!". Ha végeztél, akkor is lesz időd válaszolni a levelekre, posztokra, bejelölésekre. Ha meg valami életbevágó dolog történik, akkor majd hívnak. Hidd el!


X.+I.: KEZDD EL!

A legnagyobb hiba, mikor mindent előkészítünk, jól neki indulunk, és leragadunk ott, ahol még el sem kezdtük. A tanulás nem egyszerű, és én is tudom mennyivel hívogatóbb egy korsó sör a haverokkal, de arra azután is lesz időd, mikor már a vizsgát (sikeresen) letudtad. Sőt, akkor még inkább!

Mindenkinek eredményes, kettesekben gazdag vizsgaidősuckot kíván:

Kosztercsi



Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

  1. X.+2.: Ha beülsz a tyúkok közé, ők segítenek bemagolni neked! :DDDDDDDDDDDDDDDDD
    (igen, ez a fáradtságtól és az olvasástól lezsibbadt agyad zombi üzemmódjának egy olyan formája, mikor már egyáltalán nem tudsz mit kezdeni magaddal, és a hasznos dolgok helyett ilyen mélyenszántó és lélekbemarkoló életigazságok ugranak be. Mentem kendermagért)

    Ja és amúgy szeretemazírásaid :P ^^ csak így tovább! <3

    VálaszTörlés
  2. Sok sikert neked Viki! És köszönöm! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

Prosti pingvinek és társaik