A '90-es években mindenki táncolt!

Arról, hogy mennyire szerettem a '90-es években a fiúbandákat, már írtam. Arról, hogy mennyire jók voltak a '90-es évekbeli zenék, még nem.

De hogy miért is voltak ezek különlegesek? Mert táncolhatók voltak. És lehet, hogy bugyuta volt a szövegük, de a miénk volt. Minden házibuli és sulidiszkó elengedhetetlen kellékei voltak. A mi zenéink!

És az, ami nem is olyan rég folyik - pontosan az, hogy remake-eket készítenek ezekből a számokból - számomra felháborító. Ahhoz hasonlatosan, hogy a régi filmek újraforgatott darabjai, is mind kritikán aluliak, a remixelt '90-es évekbeli zenék is szörnyűek. Elfelejtik azt az életérzést, amiért létrejöttek: a végtelenül fontos mondanivalót, és a buli hangulatot. De akkor vegyük sora, hogy miről is beszélek.

I. Dübörög a ház

Az Emergency House a '90-es évek egyik legmenőbb formációja volt. Az autotune-s hangzás, a kiborító frizurák, a nevetséges fellépő ruhák, és Mc Ducky zseniális elegye. A Dübörög a ház az egyik olyan számuk volt, amit először negyedikesként, egy Mikulás napi osztály discon hallottam, arról a CD-ről, amit Szilvike néni, a napközis tanárnő válogatott össze nekünk. (Nagy Halleluja a nevének!) Mivel akkor még a zenetévék nem voltak mindenhol foghatók, így saját koreot találtunk ki rá az osztályban a csajokkal, és valahogy mindig úgy jött ki, hogy rám esett Mc Ducky része. (Ezért akartam egészen hatodikig Ő lenni, ha felnövök.)

Ezért (is) háborított fel annyira az, amikor majd' egy hónapja a Puskás Peti vezette Biebers hozzányúlt, és a pörgős bulislágerből, egy nyáltól tocsogó valamit kreált. 

Eredeti:

(Kattints ide a videóért.⬆)

II. Hol van az a lány? 

A Fekete Vonat formáció, az egyik legkirályabb, R'n'B csapat volt, akkor, amikor itthon még jóformán azt sem tudtuk, mi az az R'n'B. A ritmus szekció, vagyis Beat, és L.L.Junior szókimondó, de mégis menő rímei, és Fatima zseniális hangja, nem csak a romák szívére adott gyógyírt, mi is ugyanúgy üvöltöttük a slágereik szövegét. A Hol van az a lány? című nótájuk volt az, ami minden valaha csalódott fiatal ismert, és vágyakozott. Ráadásul a lányok is könnyen énekelhették, a lány szót, srácra cserélve. 
Az egyik legjobb barátom egyik kedvenc nótája ez, így egyetemi éveim alatt is elég gyakran előkerült egy-egy buliban. Ezért bántott még jobban, amikor ezt a nótát sem hagyták békén, és - hiába belevették az eredeti előadókat is - teljesen feltuningolták. Feleslegesnek, és bénának hat, ahogy a Halott Pénz ezt a számot is megpróbálta megreformálni. (Nem volt elég a Darabokra törted a szívem?)

Eredeti:

Feldolgozás:




Őszinte leszek, a felháborodásom fő oka az, hogy teljesen úgy hat ez, minthogyha a jelenlegi zenekaroknak nem lenne már új ötlet a tarsolyában, és ezért nyúlnának a már jól bevált, bejáratott, és slágerként élő dalokhoz. Ez szerintem béna. Ha egy zenekar "bedugul", és nincs új ötlete, akkor utazzon el szabadságra, inspirálódjon, de ne kedvenceket tegyen tönkre!

Ezek után kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő sláger, ami new wawe-ben "sokkal jobban" hangzana....

K. 


Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

10 dolog, amit mindenképp meg akarok csinálni, mielőtt betöltöm a 30-at!