Disney és mi

Nem olyan régen olvastam egy cikket arról, hogy a Disney mesék nem gyerekeknek valók. A cikk írója az Oroszlánkirályt, a Hófehérkét, és a Csipkerózsikát állította pellengérre, hogy mennyire rémes narratívával rendelkeznek, és hogy egy gyermek fejlődését nemhogy elősegítenék, hanem rombolják.

Vegyük csak górcső alá: tény, hogy a mesékben történnek szörnyű dolgok, de a végén lévő happy end mindig lehetőséget ad arrra, hogy elhiggyük, a legnagyobb gödörből is van kiút. Mert hogy a Disney mesék ezt hivatottak képviselni. Szörnyű, sőt néha már horrorisztikus történeteket dolgoznak fel, mégis úgy formálják, hogy a gyerekek végül a jót szűrjék le belőle.

Az Oroszlánkirályban meghal a főszereplő édesapja, és ezzel ő jut hozzá a trónhoz. Tragikus? Igen. Megtanít valamire? Igen. Mire? Hogy a legnagyobb szörnyűség után is fel lehet állni.

A Hófehérke és hét Törpe gonosz boszorkánya - aki mint tudjuk Hófehérke mostoha anyja -  háromszor is lépre csalja Hófehérkét, míg a halálból a herceg csókja hozza vissza (az eredetiben, csak simán megbotlanak a törpék, a koporsó cipelése közben, ami által a torkán akadt alma elmozdul). Szomorú? Igen. Ijesztő? Igen. Megtanít valamire? Igen. Mire? Hogy ne állj szóba idegenekkel, és ne fogadj el tőlük semmit!

A Csipkerózsikában a megsértődött boszorkány szór átkot nem csak a királylányra, hanem egész háza népére, megszúrja ujját a rokka, és végtelen álmát a herceg csókja töri meg (ez amúgy már kicsit uncsi befejezés.) Elkeserítő? Igen. Megtanít valamire? Igen. Mire? Hogy fogadj szót a szüleidnek. Ha azt mondják nem, akkor nem. És amúgy se kövess mindenféle idegeneket a Vártoronyba.

Az Aladdin egy klasszikus története annak, hogy nem kell ahhoz gazdagnak, vagy hercegnek lenned, hogy megszerezd az áhított nő szívét! Kalandos? Igen. Vannak benne félelmetes jelenetek? Igen. Megtanít valamire? Igen. Mire? Hogy bármennyi hibát is követtél el a múltban, kaphatsz új lapot. Mert az a lényeg, hogy a szíved tiszta legyen!

A sort hosszasan lehetne folytatni, de a lényeg mindenhol egy: nem tett bennünk kárt! Ha a mai gyermek meséket megnézzük, egyik sem mérhető a Disney filmekhez. Ezekben az erőszak, nincs palástolva, sokszor a főgonosz olyan félelmetes, hogy az én felnőtt énem is megijed, és a tanulság sokszor csak annyi: ha megölsz mindenkit, te vagy a király.

És ha ez a tanulság, köszönöm, de én nem akarok király lenni. Maradok inkább egy Disney karakter. De nem hercegnő. Ez fix.

Kosztercsi


U.I.: Már csak a hajam miatt sem lehetek hercegnő...
A kép magánarchívumból való.

Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapi gondolataimat, zenéimet, és az agymenéseimet 👇





Instagramon pedig olyan tartalmakat találsz, amiket csak a legnagyobb barátaimmal osztok meg! Szóval, leszel a barátom? 👇

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

10 dolog, amit mindenképp meg akarok csinálni, mielőtt betöltöm a 30-at!