11 év 22 filmbe sűrítve – Spoilermentes Végjáték kritika


Mindenféle spoiler nélkül: 
ez a világtörténelem egyik legjobb filmje!

A Marvel mindig is jó volt ebben az érzelmi hullámvasút dologban. Most viszont egy olyan szerelvényre ültet minket, amiben a másodpercek tört része alatt nevetünk, sírunk, kapunk szívinfarktust, önt el minket a büszkeség, és facsarodik össze a szívünk.

A 11 évet, és ezzel a harmadik fázist lezáró film, a Marvel eddigi legnagyobb szabású filmje. És nemcsak a hossza miatt. A három óra fel sem tűnik az embernek, hiszen annyi mindenre kell figyelnie, hogy amikor véget ér, csak ül, maga elé bámulva, hogy nem hiszi el, hogy elrepült ez a giga hosszú idő.
Az, hogy minden megváltozott, gondolom nem újdonság senkinek. Az eredeti hatos, egy-két még életben maradt hőssel kiegészülve végre vállalkozik arra, ami a végzetük: bosszút akarnak állni!

A jelenetek gyönyörű képi világgal rendelkeznek, a zenék tökéletesen vannak eltalálva, és őszinte leszek, nekem, ősöreg fannak, nagyon jó érzés volt újra egyben látni azt a hat embert, akik miatt szerelembe estem a Filmes Univerzummal.
4 évvel ezelőtt is hatalmas fanságban voltam:



De őszinte leszek, nem gondoltam volna, hogy mára ez az egész kvázi véget ér.
Mert valljuk be, a Marvel mindannyiunknak adott valamit. Ha nem is örök életre szóló kötődést, mint mondjuk nekem, de akkoris... Legalább egy jó beszélgetést, egy izgalmas vitát, vagy egy kellemes moziélményt. Mert a Marvel erre hivatott. Hogy hozzáadjon az emberek életéhez.

Aki ezt az egészet, csak rajzoknak, és gyermeteg időtöltésnek tartja, az valószínűleg sosem nézett még végig egyetlen filmet sem. Részről-részre új, és rendkívül fontos tanulságokat kapunk:
  •  Mindig van kiút!
  • A családod nem feltétlenül azokból áll, akikhez a véred fűz, hanem, akikhez a szeretet.
  • A jónak mindig harcolnia kell a gonosszal!
  • Az a taktika, hogy "én nem tudok változtatni a világon", nem létezik!
  • A szeretet örök és megtörhetetlen!
  • A nevetés igenis gyógyít!

És sorolhatnám még…

Lehet, hogy az itt felsoroltak hihetetlenül szentimentálisan hangzanak, de ezek a filmek, nem csak jól sikerült szuperhős filmek. Ezek a filmek velünk együtt nőttek fel. Formáltak, és formálódtak. Belátták a hibáikat, és sok esetben hallgattak a közönségre is. Mert ebben a 11 évben mi is benne voltunk. Nyakig. Ki teljes szívvel, ki éppen csak a lábujját mártotta bele.

De nem tudsz elmenni mellette. És azt javaslom, ne is tedd! Vedd a fáradtságot, és nézz meg egy olyan művet, ami 11 év munkáját fogja össze. Amiben utoljára cameozik Stan Lee. Ami örökre megváltoztatja az életünket!

U.I.: Vigyetek zsebkendőt. Én fél csomaggal fújtam el. Mondjuk ne belőlem induljatok ki… A Belgä- Nemzeti hip-hop című számán is sírok!

Végtelen szeretettel, véglegesen:
Kosztercsi





A képek magánarchívumból valók.

Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

10 dolog, amit mindenképp meg akarok csinálni, mielőtt betöltöm a 30-at!