Az anya-lánya viszonyokról

 Az Anyák napja minden évben számos érzelmet kavar fel bennem.  

Gyerekkorunkban lefűzős mappába írt forgatókönyvünk volt a húgommal. Hogy mikor megyünk be, hogy állunk fel, az Orgona ága után melyikünk szaval, és melyik épp újonnan tanult táncot adjuk elő,  illetve, hogy ki, milyen koreográfia szerint adja át a kertben szedett orgonát Anyának és Nagyinak. 

Aztán ma, ebben az őrült évben újra készítettem egy forgatókönyvet, csak ez egyben egyfajta értékelő is. 

A tavalyi anyák napja borzalmas volt. Mondhatni, kitépte a szívemet. Ezért az idein - amelyen végre mind együtt vagyunk, egy fedél alatt, egészségesen - azon merengtem, hogy mennyire alakulnak át a viszonyok az évek múlásával anya és lánya között. 

Az első években, sőt, egészen sokáig Ő a mentsvár. A biztonság, és a szeretet biztos forrásaként tekintünk anyánkra. Aztán tizenévesen ellenségként. Aztán huszonévesen barátnőként. És így, a harminchoz közelítve pedig egyre többször érezhetjük azt, hogy ideje visszaadni. Hogy talán mi is tehetünk végre valamit érte. Meghallgathatjuk azokat a történeteket, amikhez eddig túl kicsik voltunk. Esetleg nem voltunk abban a bizalmi viszonyban, hogy beszéljünk róla. 

A karantén alatt átélt érzelmeimet egészen erőteljesen kommunikáltam a felületeimen, és szerintem senkit nem lepek meg azzal a kijelentéssel, hogy amennyire nehéz volt, annyira kovácsoló erővel hatott: sosem éreztem édesanyámat ilyen közel magamhoz, mint most. Nem barátnőként tekintek rá, és nem is anyaként. 

Ő a szövetségesem. 

Az a valaki, aki tanácsot ad, irányt mutat, lecsesz, ha arra van szükségem, de sosem szűnik meg szeretni. Ő az a barátnő, aki nem fog elhagyni egy pasiért, vagy azért, mert valami hülyeséget csináltam. Aki teret ad, ha úgy látja arra van szükségem, de nem engedi el a kezem. 

Aztán arra gondolok - miközben nézem őt, ahogy most is az osztálya munkafüzeteit javítja - hogy talán épp ez a szövetség az, amit úgy ismerünk anya - lánya viszony. Egy örök, eltörhetetlen kötelék, amelyre mindannyiunknak szüksége lenne. 


Csak reménykedni tudok benne, hogy velem együtt minél többen megélhetik ezt a mindennapokban! 

És anyák! Köszönjük, hogy vagytok! Éljetek sokáig, és tartsátok velünk a szövetséget! 

Kosztercsi

Forrás: unsplash.com

Amúgy követsz már Instagramon? Ott olyan tartalmakat találsz, amiket csak a legjobb barátaimmal osztok meg! Szóval, leszel a barátom? 👇
Na és Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapi gondolataimat, zenéimet, és az agymenéseimet. 👇



Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

"Hé! Nem azt a lányt húztad jobbra Tinderen?"