Jegyzet a múltból: Kósza gondolatok…


Az élet eléggé tág fogalom. Mondhatjuk jónak, szépnek. Más panaszos hangon állítja, hogy az élet szar, de a grafikája nagyon ott van.
„15 évesen, mi a csudát törődsz ennyit az élet kérdésével?”- vágja a fejemhez barátom, és talán igaza van. De egy élet ki tudja meddig tart. Nem árt vele tisztában lenni, mit is teszünk nap, mint nap.
-Az élet egy mókuskerék! Ezt bizton állíthatom. Gondolj csak bele! Reggel felkelsz, felöltözöl, reggelizel, fogat mosol, elmész az iskolába. Ott ugyanazok az órák, és tanárok várnak téged. Haza mész, talán eszel, Tv-zel, pihengetsz, és megint tanulsz. Egy egész mókuskerék. Ezt éljük végig, míg meg nem halunk. Csak az iskolát, később felváltja a munkahelyed, azt az otthonod, és a gyerekeid.
Lesznek gyerekeid? Előre tervezel? Tovább fogsz tanulni? Művész lesz belőled? Férjhez fogsz menni, vagy butakérdésnek tartod?
-Na és itt, még egy pillanat. Mi az a dolog, amit a celebek olyan jól űznek… a rivaldafényen kívül? Házasság nélküli életmód! „Nekünk nem fontos a papír!”, „Nem a papír miatt fogom megszeretni!”, „Rossz példákat láttam, nem nősülök!”
NA DE KÉREM?!
Csodálkozik a tudós világ, hogy egyre kevesebb ember tervez esküvőt? Ezt látják, itt vannak a „jó” példák, tessék követni. Francokat! Miért ne lenne fontos a papír? Mi az, hogy papír? Már nem a „nagy napról” beszélünk? Nem hiszem el, hogy egy magára valamit is adó nő, nem ábrándozott már esküvői ruháról. És egy számára igazinak vélt  pali miatt, felhagy az ábránddal, sőt beletörődik, hogy nem lesz esküvő. Hölgyeim! Használjuk már a fejünket, ha a nyakunkra tették!  Igenis álljunk ki azért, amit szeretnék. A szerelem nem arról szól, hogy az egyik fél kéréseit, akaratát teljesítjük. A szerelem kétoldalú dolog. Ketten kellenek hozzá. És ha te szeretnéd azt az esküvőt, a férfi meg nem, hagyd ott. Miért kéne beletörődnöd?
-Mi van az iskola kérdésével? Elmész majd egyetemre, főiskolára? Vagy itthon vered a feneked a fotelba? Gazdasági válság van. Mindenki próbál kuporgatni, spórolni. De nem hiszem el, hogyha szüleiddel leülsz, hogy megbeszéljétek ezt a kérdést, azt mondanák, hogy „Fiam, ne menj tanulni, mert nem lesz miből enni!” Inkább napokig koplalnak, és nem esznek, hogy te elérhesd a céljaidat.
-De apropó, gazdasági W.(világválság)! Mi is Magyarországon a helyzet? Keveset nézek Tv-t, ha nézek, akkor is Dvd-zek, de a híradók, és a rádiók is az új kormányfőválasztástól hangos. Nem folyok bele a politikába, valahogy nem is köt le, de érdekes kérdés az, hogy most ezzel az akárkivel jobb lesz nekünk? Ígyis- úgyis mi fogunk megfizetni a válságért. A kis polgári családok eladósodnak, főleg, ha hitelük is van. De ők nem kapnak kevesebbet? Valamelyik nap a filmemre várva, egy gyors híradószpot ment le, amelyben a távozó politikusok végkielégítéséről volt szó. Csak ámultam, sőt szó szerint leesett az állam, az összegek hallatán.  Abból, ha lefaragnának, és nem gyarapítanák, az ígyis dúsgazdagok számláját, rendezhető lenne az ügy...és mi talán nem mennénk tönkre.
- „Az élet, és a tapasztalat a legjobb tanítómester”- mondják az öregeink, és bizony igazuk van. Ahogy egyre idősebb leszel, egyre több emléked van-döbbent rá, a minap a legjobb barátnőm. Mi akkor jót röhögtünk felfedezésén, de aztán hazaérve, elgondolkodva, rájöttem, hogy nagy okosságot mondott. Mindent elraktároz, mindenre emlékszik, jobb esetben.  Hallasz egy nevet, és beugrik egy kép, mondanak egy tájegységet, és eszedbe jut, hogy te már jártál ott, vagy ha egy zene megy a rádióban, emlékszel a szövegére. Agyunk őrületesen sok információt képes tárolni...és így mi képesek vagyunk tapasztalni.
-Tapasztaltam már örömöt, tudom, mikor tetszik egy-egy poénom, bejegyzésem, művem. Látom, mikor valaki mérges, vagy éppen szomorú. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor meg kell vigasztalni. 
Az életed a tied. Te éled! Hát éljed! És ne keseregj múló bajon, mert az elmúlik, és jön a haszon. Jön a virág, a boldogság, az élet így egy körforgás!

(kicsi) Kosztercsi

A képen a szerző 15 éves énje látható
A kép magánarchívumból való.

Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Viszketés, avagy agymenés 5 pontban

10 dolog, amit mindenképp meg akarok csinálni, mielőtt betöltöm a 30-at!