TörDElő 2017

A Műszaki Kar egyik legnagyobb rendezvénye az évente megrendezett TörDElő névre keresztelt tésztahíd építő, majd törő verseny. A rendezvény a Nagy Géza teremben kapott idén otthont, ahol már a verseny megnyitója előtt fél órával lelkes hallgatók foglalnak helyet. A falakon körbe molinók hirdetik a támogatókat, és a szervezést végző Építőmérnök Tanszéket. A versenyt eredetileg gépészek találták ki valamelyik országban, ezt vették át az építők.A megnyitót izgalommal teli susmorgás előzi meg. A teremben egyre többen vannak, a média és a sajtó képviselői is szép számmal képviseltetik magukat.
Kovács Imre, tanszékvezető kiemelte, hogy ez egy nagyon fontos rendezvény, amelyben a "szakma szeretete kapcsolja össze az embereket." Élménynek tartja a rendezvényt.
A megnyitón Szőke Gabriella, főszervező egy szomorú hírrel indított: a tavalyi bajnok, a kolozsvári csapat egyik tagja már nem lehet közöttünk. Ennek nyomán egy perces néma csenddel kezdtük a rendezvényt. A versenyzőknek sok sikert kívánt.

Szőke Gabriella


11 csapat képviseltette magát:
Bridge IT
Kókány Bt.
Mom's Spaghetti
Reccs
Rombolók
Tésztabetyárok
Híd-ÁSZOK
4T
SZTE A Csapat
SZTE B Csapat
átHídalók

Sajnos egy csapat a Mom's Spaghetti már a mérésnél kiesett, ugyanis a hídjuk már a mérésnél összetört.

Előzetes információként közölték, hogy a megfelelően megépített híd robban a végén. A terhelés a paneleken nyomon követhető, a hátul ülő embereknek élő közvetítést is vetítettek ki.A versenyt ezen a linken tudjátok visszanézni, erről túl sok szót nem is nagyon ejtenék. (Talán csak annyit, hogy a felvételből kimaradt az első csapat a lettek, akik a Bridge IT nevet viselik, és 516,9 kg-os terhelést produkáltak.)

https://www.facebook.com/pg/kosztercsi/videos/?ref=page_internal

Az eredményhirdetésről:
Harmadik helyen végezett az SZTE B Csapata.

SZTE B Csapat

Második helyen végzett a 4T névre hallgató csapat, akik Romániából érkeztek a versenyre

4T

Az első helyet és a Legszebb hídnak járó díjat is a Bridge IT vitte el! 


A rekordot döntő Bridge IT


A verseny után alkalmam nyílt  interjút készíteni az átHídalók két versenyzőjével Horváth Lilla Vilmával és Szakáll Gréta Alexandrával.
Arról kérdeztem őket, hogy vettek-e már részt a versenyen korábban, sikeresnek tartják-e az eredményüket, és hogy hogyan is épül fel egy tésztahíd.

Horváth Lilla: Első alkalom volt, hogy részt vettünk a versenyen.

Kosztercsi: Mi ösztönzött benneteket abban, hogy elinduljatok?

H.L.: Egyrészről szakmailag is megerősithetjük azt, ami Mechanika 1-ből és 2-ből tanultunk, azt itt most meg is tapasztalhattuk...
Szakáll Gréta és Horváth Lilla

Szakáll Gréta: Meg kihívás is volt, hogy mennyit fog bírni.

K.: És mennyit bírt?

H.L.: 
173 kg-t.

K.: Sikerként könyvelitek el?

H.L: Mindenképpen. 150 kilót vártunk tőle. Nehéz volt. 
Sokat vártunk a ragasztóra, így négy napba telt mire elkészítettük.K.: Hogyan néz ki egy ilyen munkafolyamat? Hogyan épült fel az ominózus tészta híd?

Sz.G.: Az elsődleges az anyagok beszerzése: tészta,  ragasztók. Nem tűnik nagy feladatnak, de ez az alapja az egésznek. Aztán válogattunk, csiszoltunk, a szerkezetet megterveztük, ragasztottuk. A ragasztó nagyon sokat késett, de végül beszereztük máshonnan, és elkészültünk időben- hál Istennek.

H.L.: 
2 ragasztóval dolgoztunk, egy ridegebb ragasztóval, ami a kapcsolatot építi ki a tészták között, illetve egy rugalmassal, ami megerősíti magát a szerkezetet. 

K.: Mik lesztek, ha nagyok lesztek? Látjátok magatok előtt, ahogy egy tésztahídhoz hasonlót építettek majd munkavédelmi sisakban? 


Sz.G.: Mi nem hídépítők vagyok, hanem magasépítőmérnökök. Még nem tudjuk mit fogunk építeni, de lesz munkavédelmi sisak!

K.: Sok sikert kívánok a magas épületekhez! Sikerült még mikrofon végre kapni Rácz Szabolcsot, a rendezvény egyik szervezőjét.Kosztercsi: Hanyadik TörDElőd ez? Az eleje óta jelen vagy?

Rácz Szabolcs
Rácz Szabolcs: Nem, a negyedik versenynél szálltam be. Volt egy TörDElő Light is, amiben csak a Műszaki Kar hallgatói voltak jelen.

K.: Mindig szervező voltál, vagy versenyeztél is?

R.Sz.: 3 alkalommal versenyeztem, aztán idén úgy döntöttem, csak támogatója leszek a csapatnak. Ennek nyomén én csiszoltam a tésztát.

K.: Milyen fajta tésztát használtak a versenyzők?

R.Sz.: Különböző méretű Barilla tésztákból készültek a hidak és a tartók, illetve egy szponzornak hála kaptunk 48 kg tésztát Olaszországból.

K.: Ezek, ha jól tudom 50 cm-esek!

R.Sz.: Ez így van!

K.: Abból egy jó nagy adag vacsora kerekedne.

R.Sz.: Ja, de hídnak is elég jó volt.

K.: Hogyan értékeled az idei versenyt? Elégedettek vagytok-e a létszámmal, a teljesítménnyel?

R. Sz.: I
dén 11 csapat jelentkezett, először kicsit elszomorodtunk, de olyan eredményeket hoztak, amik teljesen elfújták a rossz kedvet. A Lett csapat a saját – világbajnoki - rekordjukat nálunk döntötték meg. Ez azért elég menő, nem?

K.: De, mindenképpen. Mikor lesz a következő TörDElő? Mikor készülhetnek újra a csapatok?

R.Sz.: 
Ez még a jövő kérdése, de ha tudnám, se mondhatnám el: TITOK!

Ilyen volt idén az én szememmel a TörDElő. Számomra ez volt az első, de annyira jól éreztem magam, hogy biztosan jelen leszek a következőn, és az azutánin, meg az azutánin. Mert tésztát törni, jó buli!
Kosztercsi

Mi ennyire élveztük a TörDElőt                                                                              

A kép magánarchívumból való.

Amúgy követsz már Facebookon? Nem? Kattints ide, hogy nyomon kövesd a mindennapjaimat → Kosztercsi a Facebookon


Instagramon pedig olyan tartalmakat is láthatsz, amik az oldalra nem kerülnek fel → Kosztercsi az Instán

Megjegyzések

Facebook

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A 15 legszörnyűbb csajozós szöveg

Magyar érettségi 2017

Túlélni mindenek felett - avagy gondolatok a karantén alatt 1.